Marketing eredmény mérése

Marketing eredmény mérése egy sok évvel ezelőtti mondást tesz elavulttá, mint: „a marketing költség fele pazarlás, csak nem tudni melyik!”

Az online marketing esetében ez a kijelentés, már rég nem állja meg a helyét, ugyanis napjainkban már minden online tevékenység monitorozható, kielemezhető, összehasonlítható.

Ha készítünk egy kampányt, amiben több online csatornát használunk, akkor a kampány lejártával ki lehet számolni, hogy melyik csatorna volt a leghatékonyabb, és melyik ami nem. Ezeket a tapasztalatokat a következő kampányok esetében fel lehet használni, így téve hatékonnyá a vállalkozás marketingjét.

Milyen eszközök használhatóak a marketing eredmény mérésére?

A legelterjedtebb, és a mikró kis vállalkozásoknak az igényeit teljes mértékben kielégíti a Google Analytics, ami ingyenesen használható. Ez a felület megmutat minden forgalmat, hogy honnan jöttek az oldalunkra, ott milyen oldalakat néztek meg, mennyi időt töltöttek, webáruházak esetében vásároltak-e? Ha igen milyen terméket, milyen összegben és a vásárláshoz az első látogatástól mennyi idő telt el?  Az időszak alatt hányszor járt az oldalon és még sorolhatnánk, hogy mi minden lehet mérni a Analytics-el?

Milyen mérési mutatók vannak és azok mit jelentenek?

Hogy minden forgalmat jól tudjunk követni fontos, hogy felcímkézzük a linkeket, amiket használunk a különböző csatornáinkon, a különböző kampányaink során, ehhez a Google URL készítőjét ajánljuk. Ha minden linkünket felcímkéztük, akkor a Google Analytics segítségével nyomon tudjuk követni a különböző csatornák, kampányok alakulását. Így külön mérhető a Google AdWords, a Facebook, a hírlevél és még sok más csatorna hatékonysága. E-commerce mérés esetében a bevételek is összehasonlíthatóak kampányonként. Mérni és elemezni tudjuk, hogy melyik kampánynak milyen hozzájárulása van az eredményességhez, nemcsak direkt, hanem úgy is, hogy vásárlás előtt találkozott a felhasználó azon a csatornán megjelenő hirdetésünkkel, de nem akkor, hanem később vásárolt. Ezáltal nemcsak a direkt bevételt hanem a segített konverziót figyelembe véve tudunk, fontos, üzleti döntéseket meghozni.

A következő Google eszköz a Google Search Console, ami a keresőoptimalizálásban nyújt nagy segítséget.

Ebben a mérés beállításban, eredmények elemzésében tudok a segítségedre lenni. Ha úgy gondolod, hogy érdemes lenne beszélnünk küld el üzenetben a problémád.